Börja avla på din hund

Reglerna är många, men att börja avla på sin hund kan ändå vara riktigt kul. I Sverige är aveln av hundar stor och det finns många bra hunduppfödare att välja mellan.

Innan du börjar avla är det viktigt att du tittar noga på den hund som du planerar att avla på. Hunden får inte ha några sjukdomar som är ärftliga och får heller inte vara rädd eller aggressiv av sig. Gäller det tikar får hunden inte heller vara yngre än 18 månader innan man sätter igång och om hunden inte kan föda fram sina valpar på ett naturligt sätt får man avstå från att avla på hunden.

Som nybörjare kan det vara riktigt svårt att hålla reda på alla regler och lagar som gäller och därför är det viktigt att man läser på och skapar sig den kunskap som krävs. Det handlar inte enbart om vilka typer av hundar som man får avla på, utan även hur man tar hand om tiken och valparna när förlossningen närmar sig.

Eftervården är naturligtvis minst lika viktig att ha koll på och på hemsidan för Svenska Kennel Klubben finns det mycket bra information att hämta för den som vill komma igång.

feather-magazine