Hundar och fjällvandring – bästa tipsen för ett lyckat äventyr!

Att vandra uppe på fjället blir bara allt mer populärt, men för att du och din fyrbenta vän ska få ett så bra och lyckat äventyr som möjligt behöver du ha koll på vad som gäller. Du behöver bland annat veta var du kan fjällvandra, men också vad du ska tänka på och hur du kan förbereda dig på bästa sätt.

Att vara uppe på fjället är något som många hundar uppskattar väldigt mycket. Här finns det stora ytor att röra sig på och många nya och spännande dofter. Naturligtvis är det även roligt att få umgås tillsammans med dig – husse eller matte. Vi har listat de bästa tipsen som du bör ta med dig i ryggsäcken ut på vandringen.

4 tips för fjällvandring med hunden

Innan vi dyker djupare in på våra smarta och praktiska tips ska vi först informera om vikten av rätt typ av kläder och utrustning. När du vistas på fjället behöver du vara förberedd på att allt kan hända och att vädret snabbt kan skifta. Hos skogmarks.se hittar du mängder med bra kläder för både människa och hund. Skogmarks.se erbjuder även tillbehör till hund såväl som sele och koppel.

1. Välj rätt period

Den bästa perioden för dig att vandra med hunden är under augusti och september. Då är det fortfarande skönt och behagligt ute, men inte fullt lika hett som i juli månad. Under den här perioden är det också betydligt färre vandrare på lederna och således lättare att hitta boende för dig och hunden.

2. Boka hundrum

Ska ni vara ute och vandra länge kan det vara en god idé att boka hundrum på fjällstationen i god tid. Det förutsätter dock att du inte planerar att sova i tält. Hundrum på fjällstationer är otroligt populära och därför tar de också slut väldigt snabbt. Hittar du inget ledigt rum kan du vända dig till Svenska Turistföreningens fjällstugor där övernattning med hund är möjligt.

3. Skydd för dig och hunden

Se till att både du och din hund har den utrustning ni behöver. Vi rekommenderar återigen ett besök på vildmarksbutiken skogmarks.se, där du hittar kläder för både människa och hund. Satsa gärna på ett bra regnskydd och välj ett par ordentliga vandringskängor. Eftersom hundens tassar lätt kan få skav av den tuffa terrängen är ett par tasskydd även rekommenderat.

4. Ta med mer hundmat

Du behöver beräkna att hunden äter betydligt mer än vad den gör hemma och det beror helt enkelt på en ökad energiförbrukning. Här kan du gärna kombinera olika typer av hundmat för att ge hunden den näring och energi som behövs, samtidigt som det kan underlätta packningen och bli enklare för dig att bära.

feather-magazine