Vad kostar det att ha hund?

Många tror att det dyraste med att skaffa hund är själva hundköpet. Att köpa en hund kan förvisso vara relativt dyrt då en rashund kan kosta omkring 10 000 kronor. Men när man tar fram summan av vad det kostar att ha hund under ett år kan summan ses som liten. Det ska dock poängteras att kostnaden för att ha hund kan variera beroende på var man bor, vad hunden äter och så vidare.

Vad är det som kostar?

Det finns en hel del saker som kostar pengar när det gäller hundar. För det första ska hunden köpas in. Sedan måste man se till att köpa alla nödvändiga tillbehör hunden behöver. Varje månad ska man sedan köpa in foder och betala hundens försäkring. Här kan kostnaderna variera stort beroende på foder och försäkringsbolag. Det kan vara klokt att jämföra det som hundägare. Varje år bör man också vara beredd på att något av hundens utrustning kan behöva ersättas, och det är också bra att lägga undan ett visst belopp till hundens eventuella veterinärbesök.

Att få tag i pengar

De allra flesta som har hund måste arbeta eller studera för att få tag i pengar. Många sparar också i flera år för att ha råd att köpa en hund. Man kan också prata med Lånakuten om ett bra låneföretag eller fråga sin bank om de kan bevilja ett lån om man har en bra inkomst men inte har tid att spara till hunden. Det kan till exempel vara fråga om en hund som behöver omplaceras akut och som behöver vård eller annat innan den kan flytta hem till sin nya familj. Då kan det finnas ett behov att kunna betala hunden och vården direkt. Att då behöva spara i ett antal månader kanske inte är ett alternativ. Det gäller dock att veta att man säkert kan betala av lånet. Kanske har en familjemedlem pengar denne kan låna ut?

När ekonomin inte räcker till

Om man har skaffat en hund och märker att pengarna inte räcker till för att den ska må bra, få bra foder och kunna tränas ordentligt kan det enda alternativet vara att sälja hunden. Det kan låta hemskt, speciellt om man haft hunden en länge tid eller om det finns barn med i bilden som har fäst sig vid hunden. Även om man inte får ut mycket pengar vid försäljningen kan en försäljning vara ett nödvändigt ont för att hunden ska kunna fortsätta må bra. Om hunden råkar ut för en skada eller sjukdom som inte täcks av försäkringen kan ekonomin också råka illa ut. Det kan rent av vara så att man tvingas avliva hunden om man inte kan låna pengar av någon för att operera den eller ge den rätt behandling.

feather-magazine