Jakthundar

Jakthunden är en helt vanlig hund och en underbar familjemedlem. Men det finns en stor skillnad och det är att en jakthund har avlats fram för att kunna bli en viktig medarbetare för jägaren. Det finns dessutom olika typer av jakthundar och de har därför uppdelats enligt vilken typ av jakt de används för. Dessa olika kategorier är kortdrivande hundar, älghundar, drivande hundar, apporterade hundar, grythundar, skällande fågelhundar, stående fågelhundar och allroundhundar.

Jakthunden är en brukshund

Jakthunden är en brukshund som har avlats fram för en speciell typ av jakt. En del hundar är duktiga på att spåra och förfölja olika djur. De kan vara tränade att markera ett byte och hålla det på plats till jägaren kommer. Andra hundar är duktiga på att hämta ett skjutet byte. Vad alla jakthundar har gemensamt är ett mycket bra luktsinne, snabbhet, stark jaktinstinkt och god uthållighet. Vanligtvis har man försökt avla bort jaktinstinkten hos de flesta hundraser, men har förstärkt denna instinkt hos jakthunden.

Vanliga jaktskador

En jakthund som springer lös i skog och mark kan skadas. De vanligaste skadorna är bland annat trafikskador, viltskador, sår- och stickskador samt muskelsträckning. Det är alltid viktigt att ha en bra försäkring för en hund och särskilt viktigt för en jakthund. Lassie är en mycket bra digital djurförsäkring som kommer att vara en trygghet för din hund om en skada sker. Förutom att Lassie har snälla villkor erbjuder de marknadens högsta ersättning för veterinärvård. Som kund kommer du att kunna få snabb hjälp alla dagar i veckan. När du skaffar en djurförsäkring hos Lassie kan du även välja mellan fast eller rörlig självrisk. Dessutom kommer Lassie att hjälpa dig förebygga skador eller sjukdomar hos din hund med bra kunskap och personlig rådgivning.

Poupulära jakthundar

Det finns många populära jakthundar och enligt Svenska Kennelklubben toppar Labrador retriever listan. Det finns idag runt 90 olika hundraser som används för jakt och några av de mest använda hundraserna är Golden retriever, Jämthund, Cocker spaniel, Jack russell terrier, Strävhårig normaltax, Wachtelhund och Beagle. Jakthundar delas som sagt upp i olika kategorier beroende på deras jobb. Den drivande jakthunden spårar samt förföljer ett byte och driver det mot jägaren. Snabbdrivande hundar såsom stövare används vid jakt på bland annat hare och räv. Kortdrivande hundar som exempelvis beagle, drever eller basset används för småviltsjakt

Fågelhundar

Det finns olika kategorier bland fågelhundar såsom stående fågelhundar, skällande fågelhundar och apporterande fåglehundar. En stående fågelhund kommer att nosa upp ett byte och visa jägaren var fågeln gömmer sig. Skällande fågelhundar skäller vid ett träd när en fågel sitter i trädet. En apporterande fågelhund är utmärkt för att hämta ett fällt byte i vatten eller på land. Omtyckta apport hundar är Labrador Retriever samt Golden Retriever. Oavsett vilket typ av jakt du gör tillsammans med din jakthund kommer din hund att vilja vara en del av familjen när det inte är jaktsäsong. Därför är det är viktigt att välja en hund som du trivs med både till vardags och under jaktsäsongen.

feather-magazine