Hur du får en lycklig hund

Att ha en hund är ett stort åtagande och innebär ett omfattande ansvar. Det är du, i din egenskap av hundägare, som är ansvarig för hundens utveckling och välmående. Dessutom är det ett åtagande som sträcker sig långt fram i tiden. I de flesta fall är det ett åtagande under tolv till femton år och detta utan några avbrott. Det är därför viktigt att du verkligen tänker igenom situationen innan du bestämmer dig för att bli hundägare.

Det finns inte några genvägar för att din hund ska bli lycklig. Även om de olika hundraserna har olika behov och temperament är grunderna desamma. Din hund behöver självfallet massor av kärlek, men även intellektuell stimulans, nyttig hundmat och regelbunden motion för att den ska utvecklas till en välmående familjemedlem. Lyckas du å andra sidan i ditt arbete har du en livskamrat som kommer att skänka dig mer glädje och kärlek än vad du någonsin hade kunnat drömma om.

Mat

Hundmaten är det som är viktigast för din hund. Det är egentligen enkelt – får din hund inte mat kommer den inte att överleva. Men det är inte tillräckligt att den får mat, den måste dessutom få särskild mat som är anpassad till hundar, det vill säga hundmat. En hund har inte samma matsmältningssystem som vi människor och ska därför inte äta samma mat som vi gör. Det må vara enkelt att sätta ner en tallrik, med samma mat som serveras vid matbordet, på golvet men det är definitivt inte något som är bra för hunden.

Det är dessutom viktigt att du väljer bra hundmat. Urvalet av hundmat är stort men var noggrann när du väljer och var inte rädd för att prova olika sorters hundmat. Maten ska inte endast vara nyttig, din hund ska självfallet även tycka om maten. Hundar är inte annorlunda än oss människor i det avseendet, vi uppskattar båda och äter ordentligt när vi serveras mat som vi tycker om. Syftet är att finna näringsriktig hundmat som din hund älskar.

Motion

Alla hundar, oavsett ras, kräver motion i någon form. Vilken mängd motion som krävs skiljer sig däremot markant mellan de olika raserna och även åldern spelar in. En ung border collie kräver betydligt mer motion än till exempel en tioårig shih tzu. Det är därför viktigt att du läser på vilken mängd motion som just din hund kräver för att må bra.

Intellektuell stimulans

Din hund behöver även stimuleras intellektuellt. Med detta avses att hunden sätts i situationer där den måste “tänka till”. Ingen hund mår bra av att aldrig stimuleras intellektuellt. När en hund är understimulerad tar detta sig ofta uttryck i att hunden blir orolig och i vissa fall även aggressiv. Den grundläggande formen av intellektuell stimulans för en hund är lydnad och att låta hunden göra olika konster. Att dagligen träna sin hund på detta sätt är tillräckligt för de flesta hundraser. Att du har en lydig och väluppfostrad hund är något som både hunden och du själv mår bra av.

Kärlek och omtanke

Sist men inte minst behöver din hund kärlek och omtanke. En hund kan aldrig få för mycket kärlek. Det har inte heller någon betydelse vilken hundras som det är fråga om. En hund som får massor av kärlek och omtanke kommer att må bra. Kombinerar du dessutom detta med bra hundmat, motion och intellektuell stimulans kommer du att ha en lycklig hund.

feather-magazine