Allt du behöver veta om en labradoodle

Har du funderingar på att skaffa en labradoodle? Innan man skaffar en hund behöver man läsa på en hel del för att veta vad man ger sig in på och vad hunden har för behov. Här nedan kan du ta reda på om en labradoodle är något för dig och din familj.

Kort om hundrasens historia

En labradoodle är precis som namnet avslöjar en blandning mellan en pudel och en labrador. Man började korsa dessa hundraser 1989 och då i syfte att använda den nya hundrasen till blindhundar. Fördelen och anledningen till att man vill använda just dessa hundraser var för att de skulle passa för allergiska och synskadade personer. Ytterligare en fördel man såg med att ta fram denna ras var att den inte skulle fälla någon päls. Rasen blev som man tänkt sig och den används än idag som ledarhund men har också blivit populär som familjehund.

Psyke på en labradoodle

Rasen har ärft labradorens psyke och är därmed lättlärd och vänlig. Den är sällan aggressiv och är inte passande som vakthund. Hunden brukar vanligtvis gå bra med andra hundraser och har ofta en positiv attityd till barn. Av dessa anledningar brukar labradoodeln passa som familjehund.

Överaveln har gjort att sjukdomar uppstått

Redan strax efter framtagandet av rasen började tyvärr en utbredd överavel. Rasen som sådan blev nämligen omåttligt populär då den ansågs som allergivänlig. Denna överavel har dock fört med sig en hel del nackdelar för rasen och det är vanligt att höft- och armbågsproblem uppstår hos hundarna. Många avelskennlar är noga med att endast avla på hundar som är röntgade och felfria vad gäller höfter och armbågar. Detta bör man vara noga med att kolla upp innan man väljer vilken kennel man vill köpa hund från.

Storlek och pris

Hunden anses exklusiv och därav har priset på hunden alltid varit högre än på många andra hundraser. Priset för en hund från en fin kennel brukar kosta omkring 25 000 – 50 000 kr. Storleken på hunden kan variera en del men man brukar säga att de blir ungefär 35-55 cm höga beroende på vilken sort man väljer. Det finns allt från miniatyr till standardhöga varianter.

Att ha en labradoodle i hemmet

För den som bor med en labradoodle eller ska låta en labradoodle flytta in i hemmet är det viktigt att veta hur mycket lek och motion den klarar av. På tal om flytt finns en flyttfirma stockholm som rekommenderas starkt. Anledningen till att anlita en flyttfirma är ofta att frigöra mer tid, så du kan leka med hunden istället för att bära sängar! Hur som helst, en labradoodle bör få lagom motion och är, tillskillnad från vad många tror, inte någon extremmotionär. Man bör dock inte överanstränga hunden i början, det vill säga när den fortfarande är valp med tanke på de höftproblem som är kända hos rasen.

feather-magazine