Hundar som husdjur

Redan långt tillbaka i tiden har hundar använts som sällskapsdjur. Till en början var det mest troligt att hundarna användes för att samla in boskap eller som vakthundar för att skydda djur och hem. Hunden har alltid varit en mycket trogen följeslagare och djuret är väldigt intelligent och snabb på att lära sig nya saker.

Det kanske inte är så konstigt att hunden blivit ett så populärt husdjur som den är idag. Hundar är både roliga, snälla och energifulla, samtidigt som de även är bra på att vara trogna sin ägare, skydda om situationen kräver och även trösta den som är ledsen. Många hundägare vittnar om att hunden har en så stark personlighet att den till slut blir en del av familjen, en familjemedlem med fyra ben och päls.

För att kunna ha hund som husdjur och rå om hunden är det viktigt att man har den kunskap som krävs och att man har tid och ekonomi som tillåter de kostnader som en hund genererar. En större hund kräver naturligtvis mer, både när det kommer till vård, tid och pengar, men även en mindre hund kan göra ekonomin tajt om man inte är väl förberedd.

I Sverige är hunden ett mycket vanligt sällskapsdjur och det vimlar av trevliga och roliga hundraser att välja mellan. Golden retriever, schäfer och labrador är tre av de hundraser som är mest populära, men naturligtvis finns det även en hel del andra raser som finns med på topplistan över mest omtyckta hundar.

Att ta in en hund i sitt hem är en stor händelse som kräver ordentlig förberedelse, oavsett om det är en vuxen hund eller en valp. Hunden behöver någonstans att sova, t.ex. en hundsäng eller en filt och det är viktigt att inte låta hunden sova i sängen om den inte ska få en stadig plats där. Utöver sovplats wbehöver man se till att hunden har en mat- och en vattenskål, leksaker, utrustning i form av halsband och koppel, men även produkter som ser till att hunden håller sig frisk och kry. Det kan handla om allt från en klosax och hundschampo, till en hundborste eller tandborste och tandkräm för att förhindra tandsten. Naturligtvis är det tandborstar och tandkräm som är specifikt framtagna för hundar och inte den tandkräm som man använder till sig själv.

Det finns tveklöst mycket gott att säga om att äga en hund. Här får du inte bara en vän för livet, utan även en motionskompis för den som har det svårt att ta sig iväg ut i spåren. Tillsammans kommer ni att få uppleva storslagna äventyr, många roliga och humoristiska stunder, men även stunder som kan vara mindre roligt, t.ex. om hunden blir sjuk eller skadas. Bli ett starkt team tillsammans med din hund så klarar ni er igenom det mesta!

feather-magazine