Vilken hundmat är bäst?

Precis som kostvanorna är mycket viktiga för människans hälsa behöver din hund god och nyttig mat som ger den optimal kraft och energi. Hundar är kända för att vara matglada men det finns även vovvar som kan vara rejält kinkiga. Det är också ganska vanligt med olika matallergier eller hälsoproblem som kräver en viss kost.

Genom att skaffa högkvalitativt Hundfoder investerar du i din hunds hälsa på fler sätt än ett. Du stärker ben och skelett, boostar immunförsvaret och vårdar pälsen och ger hundens all den energi som glada jyckar behöver. Välj mellan olika produkter som torr- eller våtfoder, godsaker och köttkorvar och supplement som laxolja för att främja hundens välmående.

Foder för specifika syften

Hundar behöver vitaminer, mineraler, proteiner och nyttiga fetter och därför är det alltid viktigt att välja hundmat som är näringsrik. Torrfoder är det enklaste sättet att mata hunden på och motverkar även tandsten. Den här typen av foder är dock ofta mer kaloririk så det är extra viktigt att hålla koll på hur mycket du ger och att hunden dricker ordentligt med vatten. Våtfoder är bra både som hundens huvudsakliga mat och som supplement till torrfodret och lämpar sig ofta extra väl för vovvar som är kräsna. Många hundar lider av allergier och med hjälp från veterinären går det att fastställa om din hund är känslig mot exempelvis spannmål eller pollen. De kan också råka ut för en skada eller en sjukdom och då är det extra viktigt att ha mat som hjälper återhämtningsprocessen. En hund som inte mår så bra kan ibland tappa matlusten och då kan några goda aptitretare göra susen.

Skötsel och kostnad

För att din hund ska må så bra som möjligt krävs både tid och pengar, vilket du alltid bör ta i beaktning innan du skaffar husdjur. Olika hundar har också olika behov, inte minst när det kommer till maten, och därför bör du räkna ut hur mycket din fyrbenta kompis behöver varje dag. Faktorer som påverkar hundens matbehov är storlek, ålder och aktivitetsnivå. Om du planerar att träna med din hund innebär det ett högre energibehov men det finns även hundar som är så notoriskt matglada att de tycks vara hungriga hela tiden. Se alltid till att din hund har en hälsosam kroppsvikt då överviktiga hundar kan få samma problem med hälsan som människor, exempelvis diabetes eller hjärtsjukdomar.

Vissa hundraser har också specifika hälsoproblem som kan motverkas med bra kost, till exempel led- eller hudsjukdomar. Det är också angeläget att hundens tänder hålls rena, vilket dels kan göras via kosten, dels med tuggleksaker och tandborstning.

feather-magazine