De fem vanligaste hundsjukdomarna

Alla hundar kan drabbas av sjukdomar, både små och stora. Vilka som är de mest vanliga sjukdomarna varierar från land till land, men i Sverige kan man åtminstone känna sig trygg med att det finns god och professionell vård att använda sig av. Med rätt försäkring blir det dessutom lättare att få den hjälp som hunden behöver.

Precis som alla andra länder har Sverige sin topplista över vilka hundsjukdomar som är mest vanliga. Enligt en undersökning som gjordes av Agria kunde man konstatera att livmoderinflammation var en av de mest förekommande problemen. Detta gäller dock specifikt för tikar, men tyvärr finns det många anda sjukdomar som kan drabba även hanar. När en hund drabbas av livmoderinflammation blir symptomen väldigt tydliga och tiken får oftast variga eller blodblandade flytningar. Det vanligaste är att det är hundar i medelåldern eller äldre som drabbas av problemet och då i samband med löpning.

Listan fortsätter med hudtumörer av olika slag, men även mildare hudsjukdomar i form av löss och loppor. Därefter kommer juvertumör och öroninflammation och på sista plats hittar man sjukdomar som bitsår, sticksår eller skärsår av olika slag. Ett bitsår behöver inte ske av en annan aggressiv hund som går till attack, utan det kan även vara så att hundarna leker våldsamt och den ena råkar ta i alldeles för hårt. Även om bitsåret är litet så bör det kollas upp. Det kan se oskyldigt ut för de allra flesta, men behöver ses över av en veterinär så att ingen infektion uppstår. Hur såret behandlas beror på hur djupt det är. Alla bitsår ska naturligtvis tvättas, men det är inte alla sår som kommer att behöva sys.

feather-magazine