Tass- och nagelvård för hundar

Till skillnad från människor så går hunden utan skor, varje dag och året om. Detta kan snabbt slita på hundens tassar och även om hundar är skapade för att inte ha skor eller skydd på sina tassar, är det viktigt att man ser över klor och trampdynor med jämna mellanrum.

Alla årstider som Sverige har kommer med både för- och nackdelar, åtminstone om man talar om hundars tassar. Under vintern och hösten är det snö och väta som kan orsaka problem och därför är det viktigt att man alltid torkar av hundens tassar när man kommer innanför dörren. Det vanligaste problem som väta kan orsaka är svamp, vilket kan både klia och lukta riktigt illa.

Under sommaren är problemen betydligt färre, men varm asfalt, mycket bad och sol kan snabbt göra trampdynorna torra. Att smörja in trampdynorna är viktigt att göra året runt, men lägg gärna lite extra fokus under den varmaste perioden.

Utöver trampdynorna ska hundens naglar även skötas om. För den lilla valpen kan klorna behöva klippas varje vecka, medan vuxna hundar behöver kloklippning betydligt mer sällan. Beroende på hur aktiv din hund är kan den hundens naglar många gånger slipas ner av sig själva.

feather-magazine