Pälsvård för hundar

De allra flesta hundägare är mycket måna om att deras hund ska må bra och få den vård och omsorg som hunden behöver. Det kan handla om allt från rätt typ av foder, kloklippning, avmaskning och vaccinationer, men även om mer enkla saker som att ta hand om hundens päls. Eftersom alla hundraser har olika längd och mängd när det kommer till päls är det viktigt att man har kunskap om vilken typ av vård som just den egna hunden behöver.

Det råder ingen tvivel om att långhåriga hundar kräver mer vård än korthåriga. En långhårig hund behöver kammas/borstas varje dag och under sommarmånaderna kan det bli så otroligt varmt att hundens päls behöver klippas. Om pälsen är mycket tjock är det ännu viktigare att trimma hunden då och då, just för att förhindra att hunden mår dåligt eller att hudsjukdomar uppstår.

Majoriteten av alla hundar behöver pälsvård i form av ett bra och milt hundschampo, men om hunden har lång päls kan även balsam och olika typer av hundborstar behövas. En korthårig hund behöver inte kammas eller borstas, men nog kan de tycka att det är riktigt skönt att bli strukna med en mjuk borste. Den kraftigare hundborsten med piggar är dock inget alternativ för den korthåriga hundrasen och det kan istället ge sår eller kännas obehagligt.

Kardor, kammar, borstar och schampo. Balsam, sprayer och saxar. Utbudet är stort och det finns en hel del produkter att välja mellan. Har man svårt att veta vilken typ av pälsvård hunden behöver bör man alltid fråga om råd istället för att chansa. Det enklaste är att vända sig till närmaste djuraffär, men det går även bra att kontakta uppfödaren där man köpte hunden. Dessa människor har stor kunskap och erfarenhet av hundar och kan ge dig tips om vilka produkter som du kan komma att behöva. I vissa fall går det även bra att prata direkt med en veterinär eller att använda sig av internet för att få svar på sina frågor. Använder man sig av internet bör man dock vara mycket källkritisk och vara säker på att informationen man använder sig av är korrekt. Att utgå från privatpersoner på forum är inte alltid det bästa alternativet, även om en forumdiskussion mycket väl kan ge bra och korrekta svar.

feather-magazine