Vilken hund ska man välja?

Den absolut roligaste delen av att köpa hund är naturligtvis att välja ut vilken hund som ska få följa med hem. Alla hundar besitter olika egenskaper och har olika typer av temperament, vilket gör valet av hund till ett av de viktigaste i hela köpprocessen.

För att ta reda på viken hund som passar just dig behöver du först se hur ditt liv ser ut. Gillar du att resa mycket och planerar att ta med din hund, vill du använda hunden till avel eller utställningar eller planerar du bara att ha hunden som en vän och sällskapsdjur? Anledningen till att man behöver ha svar på denna fråga är för att kunna välja en hund som man får ut så mycket av som möjligt och även har möjlighet att skapa en vardag som din hund kommer att må bra av.

Storleken på hunden och temperamentet är viktigt att ha kunskap om. Ju större hunden är, desto mer utrymme kommer den att behöva. Ju mer temperament och energi din hund har, desto mer kommer den att behöva aktiveras. Naturligtvis behöver alla hundar få komma ut och röra på sig, men det kan vara en mycket stor skillnad på en 30 minuters lugn promenad och en timme av full aktivitet vid varje tillfälle. Här kan man utgå från hur mycket man själv brukar röra på sig och väljer sedan en hund som passar in i ens livsstil.

En annan viktig sak att fundera över är hur mycket tid du är beredd att lägga på pälsvård. En hund som har mycket och lång päls behöver kammas varje dag och dessutom kan man räkna med både en och en annan hårtofs i sitt hem. Korthåriga hundar och pudlar fäller betydligt mer sällan, vilket kan vara ett bättre alternativ för många.

feather-magazine