Göra egen hundmat

Något som har blivit allt mer populärt bland hundmänniskor är att göra egen hundmat till sin hund, alternativt att köpa färdig så kallad färskmat.

Färskmat är inte detsamma som blötmat på burk utan färskmat köps i frysdisken i djuraffären samt är ren och rå, helt utan tillsatser och konserveringsämnen.

Både torrfoder och blötfoder är processade och nu har man alltså försökt gå tillbaka till vad som anses vara naturlig föda för hunden och sett utifrån vad hunden har ätit i det vilda, innan den domesticerades av människorna.

Om man ska göra egen hundmat gäller det att ha koll på hundens behov, både generellt och individuellt. Man måste bland annat ta hänsyn till hundens ålder, aktivitetsnivå och särskilda behov av vitaminer och mineraler. Många gör felet att man låter hunden äta det som resterande i familjen äter, det vill säga matrester av vanlig husmanskost. Detta är inte tillräckligt för hunden då det saknas mängder av de ämnen som hunden behöver, både i form av energinivå i fodret men också viktiga delar som vitaminer och mineraler.

Det finns flera fördelar med att ge färskfoder till sin hund. Ett är att man lättare kan hålla koll på hundens näringsintag men också att hunden tycker att maten är godare. Många hundägare vittnar om att deras hundar är kräsna i maten eller att man inte kan ge hunden mediciner i torrfoder. När man utfodrar med färskfoder så har man inte detta problem. Hunden äter det oftast med god aptit och behöver du ge medicin i form av pulver, flytande eller tabletter så går det utmärkt att ge ihop med maten. Det blir enklare att medicinera och ihop med att man kan hämta ut hundens recept online numera förenklar det ytterligare vid både tillfällig och långvarig medicinering.

Eftersom det har blivit allt mer populärt med färskfoder och efterfrågan har ökat markant har också utbudet ökat. Det finns därför komplett färskfoder att köpa i de allra flesta djurbutiker. Dessa är malda och paketerade i antingen bollar eller hamburgare.

Så gör du egen hundmat

Eller så gör man helt enkelt egen hundmat. Man brukar säga att hundens föda ska bestå av tre beståndsdelar i färskmaten för att näringsinnehållet ska bli komplett. Det ska bestå av muskler (så som hjärta och ryggmuskler), det ska bestå av inälvor (så som tarmar, lungor och magsäck) och det ska bestå av ben (som är icke bärande). Bärande ben är mycket hårt och kan skada hundens tänder, strupe och magsäck. Tar man dock bärande ben från ett ungt djur går det ändå bra, då benen inte har hunnit utvecklas helt. Det är annars vanligt att man ger hela hönsfötter med ben för att komma åt just denna bit i hundens mat.

En del ger hunden allt detta bara som det är, man lägger ett hönsben i hundens matskål, ihop med en bit av en lunga och en köttbit. En del kompletterar också med färska grönsaker för att fylla ut mängden mat så att hunden kan få en mättnadskänsla, men också för lite extra vitaminer. Ett annat ord för färskmat är också råmat eller engelskans raw food.

feather-magazine