Att ha hund i hyrd bostad

Om man har ett eget hus där man har hunden är det antagligen inte så farligt om hunden biter på en dörrpost eller liknande. Det kan vara retfullt men man behöver i alla fall inte oroa sig för att en hyresvärd kräver massor av pengar för en viss reparation. Men vad finns det för andra saker man bör tänka på när man har hund i en hyrd bostad?

Extra städning vid flytten

Om man hyr en bostad som man sedan ska flytta ifrån måste man städa den innan avflytten. Att flyttstäda är jobbigt och om man har haft en hund i bostaden kan det bli än jobbigare. Genom att anlita ett företag som utför flyttstädning i Varberg slipper man själv tänka på städningen. Det kan dock vara klokt att meddela företaget att det funnits hund i bostaden. Då är risken mindre att städpersonal som är extremt hundallergisk kommer för att städa.

Om man vill sköta städningen på egen hand är det viktigt att tänka på att alla skrymslen och vrår i lägenheten eller huset ska rengöras. Även golvbrunnar, under badkar, insidan av tvättmaskin, i skåp, lådor och mycket annat ska göras rent.

Får man alltid ha hund i hyrda bostäder?

Om man har en hund när man letar efter bostad kan det ibland stå att man inte får ha några djur i bostaden. Det kan vara på grund av att bostadsägaren är rädd att bostaden ska bli förstörd av hunden. En annan anledning kan vara att ägaren vill att också allergiker ska kunna hyra bostaden i framtiden och det kan vara svårt att ordna om det en gång funnits hund i bostaden. Det kan också vara så att ägaren själv är allergisk mot pälsdjur och vill flytta tillbaka utan att behöva sanera hela bostaden. Om man hyr möblerat är hundar i regel aldrig tillåtna.

Om hunden orsakar skada

Om man hyr en bostad och hunden orsakar någon form av skada, antingen genom att bita, riva eller genom att göra sina behov inomhus kan man som djurägare bli tvungen att ersätta skadorna. Det kan antingen vara så att man måste reparera skadorna, eller så kräver den som äger bostaden ekonomisk ersättning.

Hunden och störningar

Om man bor i lägenhet kan det hända att hunden stör andra grannar. Det är inte lika vanligt om man hyr ett hus. När det gäller lägenheter kan hunden ofta höra andra grannar, besökare i trapphuset och så vidare. En hund som skäller hela dagarna blir rejält irriterande. Det kan rent av leda till att man som hundägare blir vräkt.

Att ha hunden instängd

Om hunden inte är helt rumsren eller har en tendens att gnaga på saker kanske det inte är så frestande att ha den lös i bostaden när man inte har koll på den. Men att stänga in hunden i en bur över natten eller när man åker hemifrån är faktiskt inte tillåtet. Hunden får bara vara i bur vid transport.

feather-magazine