Världens bästa motionskompis

Svårt att ta dig iväg till gymmet eller ut i motionsspåret? Ibland handlar det inte om lathet, utan att man faktiskt inte ser hur man har möjlighet eller tid med att hinna ett och ett annat träningspass. Vardagen tar upp mycket tid för de allra flesta människor och när helgen kommer är man så trött att träning känns långt ifrån lockande.

För den som har möjlighet att skaffa hund eller redan är hundägare är det dock betydligt lättare att komma igång. Morgon, dag och kväll behöver hunden komma ut för att rastas, springa av sig och göra sina behov. Detta gäller naturligtvis både för stora och små hundar och en rastning är ett perfekt tillfälle även för hundägaren att få motion.

Att motionera tillsammans med sin hund är både roligt och givande. Hundar är mycket bra sällskap och älskar att få vara ute och röra på sig och vill mer än gärna spendera så mycket tid tillsammans med sin ägare som möjligt. Har man en sjuk eller gammal hund behöver man dock anpassa motionsformen efter vad hunden klarar av och 30 minuters löprunda kanske inte är det bästa alternativet. I vissa fall kan hunden inte följa med på träningen alls, men det är ett helt annat kapitel.

Utöver den motion som hunden kan hjälpa till att bidra med får ni också mycket kvalitetstid tillsammans. Har man haft en hund länge är det inte ovanligt att hunden snabbt blir en så nära del av familjen, att man glömmer bort att ge den tillräckligt mycket stimulans och uppmärksamhet. En hund kan följa med på en promenad längst vattnet, en joggingtur i motionsspåret eller varför inte få följa med dig ut på en cykeltur. Valmöjligheterna är många och för den som vill träna upp sin kondition kan intervallträning vara ett utmärkt val. Kom ihåg att även hunden behöver aktiveras. Ett roligt och bra tips är att ta med sig hundgodis och låta hunden söka upp godiset på valfria gömda platser.

Precis som människan kan hunden bli trött och om du har bestämt dig för att träna med din hund är det viktigt att träningen sker på bådas villkor. Gör det till något roligt och upptäck nya platser tillsammans, men är tempot i högre fart bör du se till så att både du och hunden har tillgång till vatten och att du är uppmärksam på om hunden behöver vila en stund. Sverige är fyllt med vackra vatten och fantastisk natur, så det råder ingen tvekan om att ni kommer att hitta ett område eller en skogsstig som blir bara er egen.

feather-magazine