Att köpa hund

Att skaffa hund är en stor dröm för många människor och om drömmen äntligen ska gå i uppfyllelse är det viktigt att man har den kunskap som kräv för att ta hand om en hund. Alla hundar, oavsett storlek och ras, är levande varelser som behöver din tid, kärlek och omvårdnad för att må bra. I denna text går vi igenom vad man bör tänka på innan man skaffar hund och när hunden väl är på plats i hemmet.

Den första frågan man måste ställa sig är om man har tid och råd att faktiskt äga en hund. Den är sällan själva inköpet av hunden som kostar mest pengar, utan det är istället det konstanta inköpet av foder, utrustning som hunden behöver, vaccinationer och veterinärvård och en försäkring till din hund. När det gäller tid är det viktigt att komma ihåg att rekommendationerna för en vuxen hund är att aldrig lämnas ensam mer än 5-6 timmar, men många hundägare menar att även detta är alldeles för lång tid utan möjlighet till en kisspaus. Köper man en valp bör man se till att man kan befinna sig i hemmet tillsammans med hunden under de kommande veckorna, både för att hunden ska tränas, men även för att den ska få en trygg start tillsammans med sin nya ägare.

Om man har lyckats lösa ovanstående situationer är nästa fråga vilken typ av hund man ska köpa. Det är lätt att falla för en hundras utseende, men eftersom alla hundraser har olika egenskaper är det bättre att välja en hund som passar in i den livsstil som man har. Att välja en av de största hundraserna när man bor i en liten lägenhet i en storstad är kanske inte de bästa alternativet och att välja en tax när man vill ha en kompis som ska följa med i löpspåret är inte heller att rekommendera.

När du väl har hittat en hundras som du tror passar dig är det dags att åka och titta på hundar. Många använder sig av annonssajter som t.ex. Blocket, medan andra vänder sig direkt till specifika uppfödare. Oavsett var du köper din hund är det viktigt att vara om sig och kring sig. Se till att miljön runt hundarna är bra, att hundarna verkar nyfikna, pigga och friska och om du köper en valp, be om att få träffa modern. Genom att träffa modern får du en ungefärlig bild av hur valpen kommer att se ut som vuxen, men kan även se hur stor hunden kommer att bli och vilken typ av lynne som kan föras vidare. Innan du tar hem din hund ska du se till att den är avmaskat, vaccinerad och registrerad i SKK (Svenska kennel klubben), samt att alla papper på hundens vaccinationer och kontroller medföljer.

feather-magazine