Saker som behövs till en hund

När man skaffar hund tillkommer, utöver att man tagit ansvaret för en annan varelses liv, också behovet av en del produkter till hunden. Även om hunden själv inte har några krav behövs det en del utrustning för att underlätta livet för både hund och hundägare. Oavsett om man bestämt sig för att skaffa en valp från en uppfödare eller en vuxen hund från ett hundhem så behövs samma typ av saker. Innan man får hem sin hund är ofta förväntningarna höga och längtan efter den nya fyrbenta familjemedlemmen stor. Det är lätt hänt att man köper på sig ett stort antal hundrelaterade prylar, både onödiga som nödvändiga. Att köpa Halloween-kläder för barn som man tänker att hunden ska använda är kanske lite överdrivet. Men vilka prylar är det egentligen man behöver?

Det allra mest grundläggande som man behöver till sin hund är koppel, halsband, mat, hundgodis, matskål, vattenskål och bajspåsar. Med detta klarar man sig långt men det finns alltid fler nödvändiga saker att lägga till. Om hunden själv får välja sover den gärna i soffan eller sängen med sina ägare, men det är bra att erbjuda den en egen sovplats i form av en fäll eller hundkorg. (Detta bör man dock inte lägga allt för mycket pengar på eftersom risken finns att hunden ändå inte vill ligga där utan nöjer sig med golvet eller en skön matta).

För att hunden ska få ett roligt liv behöver den förstås ett litet urval av leksaker, med betoning på litet. Många nyblivna hundägare vill gärna överösa hunden med leksaker men ofta väljer hunden ut ett fåtal leksaker som blir favoriter. De flesta hundar är förtjusta i bollar, tuggben och pipleksaker. Det kan vara bra att både ha leksaker som man kan använda tillsammans med hunden och som hunden kan roa sig med på egen hand.

Om man planerar att åka mycket bil med hunden behöver man ordna så att hunden kan åka säkert. En transportbur anpassad efter hundens storlek är ett bra alternativ om den får plats. Annars bör man skaffa en sele och ett särskilt hundbälte så att hunden kan spännas fast ordentligt i bilen. Andra produkter som behövs, men som hunden sällan är särskilt road av, är en första hjälpen-väska, fästingplockare, pälsvårdsprylar, kloklippare, tandborste och tandkräm. Ibland inser man att man har produkter man inte kommer att behöva, eller så inser man att det behövs sådant man inte trodde från början. Alla har olika behov och en jakthund behöver inte samma utrustning som en lydnadshund till exempel.

Sist men inte minst behöver man också en försäkring till hunden, vilket kan vara bra att ordna redan innan man får hem hunden. Och kanske viktigast av allt – alla hundar behöver en stor portion kärlek varje dag.

feather-magazine