Så anpassar du hemmet för hunden

Många gånger kan man behöva anpassa hemmet för hunden av olika anledningar. Det kan vara lite svårt att veta exakt vad man behöver göra för att hemmet ska bli hundanpassat, för många gånger är det hundens behov som bestämmer vad som fungerar i bostaden. Har man en valp hemma kan det vara smart att plocka bort saker från golvet, för valpar gillar att tugga på saker. Sladdar är definitivt ett måste att få bort från golvet när man har en liten valp hemma. En del valpar är dessutom väldigt livliga och de gillar att rusa runt i hemmet.

Därför kan det vara bra att ta bort ömtåliga saker den första tiden, till dess att hunden har blivit äldre och lärt sig vad den får och inte får göra. Även om en valp har tränats att bli rumsren kan den ibland ha lite olyckor. Har du ett golv i hemmet som är extra känsligt kan det vara bra att stänga av den delen av bostaden ett tag. Klä gärna in ömtåliga möbler och annat för att skydda dem. Har du en IKEA-soffa finns det gott om tvättbara sofföverdrag för IKEA-soffor på marknaden. Även om du tränar hunden så den inte sitter på soffan kan den göra det när du är borta.

Valpar ska helst inte gå i trappor eftersom det kan förstöra deras leder. Samma sak gäller för äldre hundar som ofta kan ha ledproblem eller andra problem som gör det svårt att gå i trappor. Om din hund inte är liten nog att bära kan du behöva se till att den kan komma ner för trapporna på ett säkert sätt. Finns det ingen hiss kan du köpa en portabel hundramp som hunden kan använda, om du inte kan installera en permanent ramp. En portabel ramp är hopfällbar och kan läggas ut över de flesta trappor.

Att låta hunden ha en egen hörna i hemmet är en bra idé, både för dig som ägare och för hunden. Ställ ut en mysig hundsäng och lär hunden att det är en plats där den får vara för sig själv och koppla av. Idag är det enklare än någonsin att hundanpassa hemmet, för numera finns många teknologiska lösningar som gör det roligare och bekvämare för hunden.

feather-magazine