Hund i bil

Det finns ett flertal saker du behöver tänka på när du åker bil med din hund. Du måste transportera hunden på ett säkert sätt, du får inte lämna den ensam i bilen under längre period, etc. På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa om vilka bestämmelser som finns.

Bur, galler, grindar eller bälte

När du åker bil med din hund måste du se till att den är säkrad vid en inbromsning. Om du har en kombi så är det säkraste alternativet en kombination av bur och galler. Om du saknar galler mellan baksätet och bagageluckan finns risken att hunden eller buren flyger iväg vid en hastig inbromsning eller olycka. Har du t ex en hyundai.se finns det ett flertal olika transportgaller, hundburar och grindar att välja mellan för att göra resan för din hund så säker och bekväm som möjligt. Om du utrustar din bil med grindar i bagageutrymmet har du möjlighet att öppna bakluckan så fort tillfälle ges när du stannar bilen och ventilationen för hunden blir bättre.

Om du inte har en kombi ska buren fästas ordentligt. Alternativt kan du spänna fast hunden med ett säkerhetsbälte speciellt framtaget för hundar. Säkerhetsbälten finns att köpa i djuraffärer.

Välj alltid ett alternativ som är testat och säkert. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut krocktestar till exempel hundburar enligt SPCT-metoden, vilket är den första provmetoden i sitt slag. Testet omfattar påkörning bakifrån, frontalkrock och voltning. De har även krocktestat hundsäkerhetsbälten.

Lös hund i bilen

Ur säkerhetssynpunkt ska du aldrig ha hunden lös i bilen. En lös hund kan till exempel störa föraren genom att hoppa upp i knäet eller snabbt sticka iväg när du öppnar dörren. Hunden, liksom alla andra lösa föremål, ökar otroligt mycket i vikt vid en krock. Om du har en chiuaua på 2 kg lös i bilen och krockar i 50 km/h så väger hunden 80 kg när den slungas mot framsätet. Krockar du i 90 km/h väger den 256 kg. Om du inte har något annat alternativ än att ha hunden lös i bilen ska den ligga på golvet framför passagerarsätet och det ska finnas en passagerare som har koll på den.

Temperaturer

En hund får inte lämnas ensam i bilen om temperaturen går över +25 grader eller under -5 grader. En varm bil är en dödsfälla för en hund. En hund svettas inte genom huden som vi människor utan gör det via sina tassar och sin mun. Hundar är mycket känsliga för värme och blir lätt överhettade. En hund som blir instängd i en varm bil kan avlida av en värmechock. År 2014 gjorde Svenska Kennelklubben en undersökning för att visa hur varmt det blir i en bil som lämnas i solen. Redan klockan halv tio på förmiddagen vid en temperatur på 22 grader steg temperaturen inne i bilen till 38 grader.

Även vintertid måste du tänka på temperaturen när du transporterar din hund. Om bilen står still en längre tid får hunden inte blir för kall. Det kan därför vara bra att ha med sig en varm filt för hunden att ligga på.

feather-magazine