När hunden mår dåligt

Det är inte bara människan som kan ha en dålig dag eller en jobbig tid. Även hundar kan drabbas av depression eller tristess som gör att de mår allmänt dåligt en tid. Eftersom hundar dock inte kan prata vårt språk, så kan det vara lite klurigt att veta vad de vill. Dock kan hunden förstå oss människor mer än vi tror och om vi lägger manken till, så kan vi göra detsamma. Det finns nämligen en rad tecken på att våra hundar känner sig nedstämda och då gäller det att ta tag i problemet.

Signaler att inte missa

Det kan ibland vara svårt att förstå när en hund mår dåligt. Men vissa signaler går fram om man bara läser på ordentligt. En hund som inte vill äta är ett första tecken på att något är fel. Okej, vissa hundraser är kräsna så det förslår, men om de inte ens vill ha sin favoritmat, så bör man ana ugglor i mossen.

En hund som inte heller har någon lust att gå ut, är ett tecken på att något är fel. Självklart kan det vara extra jobbigt för en påpälsad varelse att ta sig ut när det är 35 plusgrader ute, men att få gå en promenad är oftast förknippat med glädje. Då får hunden hälsa på andra hundar och nosa på allt kul i naturen. Tänk även på att se över hundens beteende i övrigt. Vissa hundar älskar till exempel att åka bil och vill alltid följa med under en bilfärd – oavsett om du ska en kort sväng till kiosken, sitta en timme hos bilhandlaren för en gratis bilvärdering eller åka på långsemester.

En hund som mest ligger och kikar, behöver inte innebära att den är deppig. Dock kan det också vara ett typiskt tecken på att depressionen har gått för långt och gjort hunden apatisk.

Hur livar man upp sin hund?

Det är viktigt att inte ömka hunden, för då tror den att det ledsna beteendet är positivt. Se till att ta med hunden ut och gör saker med den. Mental stimulans är A och O och även fysisk motion. Lägg ifrån dig mobilen när du är ute och promenerar och försök att vara så närvarande som möjligt. Prata med din hund – den förstår mer än du tror. Lär den nya saker och ta olika rundor för att få omväxling.

Det som är viktigt är att klura ut vad som motiverar de olika raserna. Olika hundraser är framavlade för olika ändamål och även om du inte jagar men äger en jakthund, så bör du tillämpa vissa metoder för att få hunden att tro att det rör sig om jakt på något sätt. Labradorer älskar vatten – så om du äger en sådan så kan du träna med den att apportera i vatten osv.

feather-magazine